Genialne żeberka pięć smaków z piekarnika
Wspaniałe żeberka o niesamowitym aromacie i smaku , który nadaje im przyprawa „pięć smaków” .Korzenna nutka z odrobiną czosnku i delikatnej słodkawej nutki , no i oczywiście kleisty przypieczony sosik .Cudowności ..Nic więcej do szczęścia nie trzeba , no może jakaś chusteczka , żeby móc wytrzeć palce 😉 Tego hitu raczej nie trzeba zachwalać , niewiele osób znam co pogardzą żeberkami , u mnie w domu tacy nie mieszkają 😉
Składniki :
- 1 kg żeberek -pasek
- 1 łyżka płaska przyprawy pięć smaków
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek -duży lub dwa mniejsze- czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól , chilli do smaku
Żeberka płukamy i kroimy w średniej grubości kawałki , nie za cienkie ,żeby nie wyschły , nie za grube -to się równo upieką . Do miseczki wlewamy olej , sos sojowy, cukier, przyprawę pięć smaków , wyciśnięty praską czosnek , chilli ,sól do smaku i wszystko mieszamy . Tą marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy , najlepiej na całą noc do lodówki , wtedy smaki się przegryzą z mięsem . Żeberka wykładamy na blaszkę do pieczenia , oblewając resztką zalewy w której się marynowały , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C ( ważne żeby był nagrzany , wtedy pozostaną soczyste ) i pieczemy około 40 minut , kontrolując ,czy się nie przypalają i w razie potrzeby obracając mięso . Po tym czasie powinny być gotowe . Podajemy z..serwetką lub wodą do płukania rąk 😉
Super pomysł. Nigdy tej przyprawy nie stosowałam do żeberek. Dzięki za inspirację 🙂