Gołąbki kebab, pyszny pomysł na obiad

5/5 - (1 vote)

Gołąbki kebab, pyszny pomysł na obiad

Gołąbki kebab to pozycja, która powstała spontanicznie. Przyczyną jej narodzin był bunt mojego młodszego syna 😉 Stwierdził, że nie znosi gołąbków, w zasadzie nigdy ich nie lubił, tylko tolerował. A że ostatnio do wszystkiego dodawał sobie przyprawę do kebabu, postanowiłem ułatwić mu życie i sam ją sypnąłem do farszu do gołąbków. Pieczarki i reszta składników wylądowały w daniu, aby zamaskować smak “kapuchy” 😉 Eksperyment wypadł nadzwyczaj pysznie, więc został już kilkukrotnie powtórzony. Za namową młodego, który w końcu pokochał to danie, zamieszczam przepis. Może komuś podejdzie polska egzotyka 😉 Poważnie mówiąc, to naprawdę pyszne gołąbki, takie w tureckich nutach smakowych z polskim paszportem 😉

składniki:

1 główka kapusty włoskiej

farsz:

  • 0,4 kg mięsa mielonego drobiowego z udek (bez skóry), można oczywiście użyć innego 😉
  • 1 niepełna, szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki przyprawy do kebabu
  • sól do smaku

sos:

dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka gęstej śmietany 30%



Mielone na gołąbki kebab, przełóż do miski. Cebulkę i pieczarki z listy przepisu „Gołąbki kebab”, „farsz” pokrój i podsmaż na złoty kolor na patelni. Wystudź. Wsyp do mielonego razem z gotowanym ryżem, ketchupem i wszystkimi przyprawami z listy. Wymieszaj do połączenia składników. Kapustę włoską sparz dokładnie tak samo jak na tradycyjne gołąbki. Podziel na liście. Odstaw do wystygnięcia. Tak samo jak przy gołąbkach, nakładaj dużą łyżkę farszu i roluj, zawijając rogi.

Tak, żeby powstały ładne roladki – gołąbki kebab 😉 Ułóż je ciasno w naczyniu w którym mają się dusić. Z listy „sos”, pokrój paprykę, cebulę i podsmaż na patelni. Smażonymi warzywami pokryj gołąbki, dodając niepodsmażone pieczarki. Okryj całość liśćmi które były za małe do nadziewania. Posyp całość przyprawami z listy. Dodaj ketchup. Wlej bulion i nakryj pokrywką. Duś na małym ogniu, pod przykryciem około godzinki. Po tym czasie dodaj śmietanę, zagotuj i wyłącz gaz.

Gotowe! Sos od gołąbków kebab, powinien być wystarczająco gęsty. Serwuj na gorąco. Młodzież doceni Twe starania bo danie jest pyszne i w kebsowym klimacie  😉  Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *