Grillowane medaliony z indyka w sosie szczypiorkowym
Sezon grillowy już dawno za nami , teraz zima , ale co stoi na przeszkodzie ,żeby sobie po grillować ? Oczywiście ,że nic , jeśli tylko dysponujemy grillem elektrycznym ( świetna sprawa 😉 ) lub choćby zwykłą patelnią grillową , to już jest super . Wspaniały smak i lekkość tej potrawy to największa zachęta ,żeby sięgać po nią częściej . Sos szczypiorkowy , może być koperkowym , pietruszkowym..itd. w zależności od tego jakiego zioła użyjemy do jego wykończenia , kwestia gustu i smaku .. 😉
Składniki :
- 0,5 kg piersi z indyka
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego , suszonego rozmarynu
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól , biały pieprz do smaku
- odrobina oliwy do natarcia mięsa
sos :
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , biały pieprz do smaku
- mleko 1,5 %
- 2 czubate , łyżki startego parmezanu
- pęczek świeżego szczypiorku
Pierś z indyka kroimy na plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozklepujemy , słabiej niż na schabowe . Każdy plaster solimy , prószymy rozmarynem , czosnkiem i pieprzem , smarujemy oliwą ( jak najmniejszą ilością ), miodem ( miód, podczas karmelizacji na patelni grillowej, robi ładne paski na mięsie 😉 ) . Odstawiamy na 30 minut do przegryzienia . W między czasie można przygotować sos szczypiorkowy . Do rondelka wkładamy masło i mąkę , mieloną gałkę muszkatołową , podgrzewamy na małym ogniu , cały czas mieszając .
W momencie ,kiedy składniki się połączą , powoli wlewamy mleko , małymi partiami , cały czas nie przestając mieszać , do momentu , aż konsystencja będzie nam odpowiadać ( wiadomo im rzadszy tym więcej mleka ..;) ) Najlepiej robić to, na bardzo małym gazie , żeby nie narobić klusek w sosie 😉 Wyłączamy gaz , doprawiamy solą , białym pieprzem i startym drobno parmezanem , częścią posiekanego szczypiorku ,mieszamy . Przygotowane medaliony , grillujemy z obu stron , na rozgrzanej patelni lub w grillu elektrycznym , do momentu aż będą ładnie prążkowane i gotowe ( około 3-4 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa ) . Wykładamy na talerz , polewamy sosem i obficie posypujemy , resztą szczypiorku . Gotowe , smacznego 😉