Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem
Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw , zaskakuje pozytywnie . Jedno już wiem ,są to smaki , które przypadły do gustu domownikom , więc zagoszczą jeszcze nie raz . Chaczapuri to jedno z najbardziej popularnych dań Gruzji , smaczne i sycące , doskonałe także na zimno . Farsz do tego typu ciasta bywa różny , ja wypróbowałam na początek szpinak z fetą , gdyż jest to nasze ulubione połączenie . Chociaż, chyba za dużo farszu wpakowałam , ale my tak lubimy szpinak ,że ciężko było się oprzeć 😉
Składniki :
ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 torebka drożdży suszonych ( 7 g )
- 1 płaska łyżka cukru i soli
farsz :
- opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g )
- 1 spora łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kostki sera feta
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy . Po środku układamy, solidną porcję farszu i zalepiamy ciasto do góry , aż utworzy dużą kulę , którą delikatnie spłaszczamy ręką . Rozgrzewamy patelnię , przetartą oliwą i smażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku 😉 Smacznego.