Grzybowa pasta do pieczywa
Znowu sezon grzybowy w pełni, grzybów cała masa, a radość z ich zbierania warto zamienić w korzyści. Grzybowa pasta, to coś co możesz przyrządzić z każdego rodzaju grzybów, które lubisz. Mogą to być podgrzybki, te najbardziej lubię i cenię 😉 Pastę można też przyrządzić z pieczarek lub boczniaków, a nawet z kurek.. 😉 Powiem szczerze, nie tylko wegetarianie cieszą się tym smakiem, moja mięsożerna rodzinka, także go docenia 😉 Idealna pasta, która z powodzeniem, może być stosowana na tosty, lub zapiekanki.. Bezkres zastosowań i niebanalny smak, przemawiają za tym żeby uznać ją za ideał.. 😉
składniki:
- 0,5 kg grzybów, najlepiej leśnych podgrzybków, ale mogą być każde inne, które cenisz 😉
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego, siekanego tymianku
- 1 łyżeczka drobno startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
Grzyby oczyść, pokrój, podsmaż na maśle aż się zrumienią, przełóż do miski. Cebulę razem z czosnkiem, przesmaż na maśle do momentu aż się zezłocą i zmiękną. Dodaj do miski z grzybami. Wsyp tymianek, pieprz, sól do smaku i zblenduj blenderem na gładką masę 😉 Schłodź w lodówce. Serwuj jako pastę na kanapki lub na ciepło dodaj do zapiekanych tostów, czy zapiekanek, jak byś jej nie użył ta pasta jest zawsze genialnie pyszna 😉 Smacznego !