Grzyby po „Kaszubsku”

Rate this post

Grzyby po „Kaszubsku”

Grzyby po kaszubsku to genialny przepis.. Ok sama go stworzyłam ale podobnych jest dużo więc nie ma co się chwalić 😉 . Po krótce powiem Ci, że to doskonała przekąska lub dodatek do ryżu czy kaszy lub makaronu. Na ciepło, na zimno, zawsze smakują genialnie. Wegetarianie też powinni być ukontentowani, nie ma mięsa jest dużo smaku i aromatu. Spokojnie zastąpią Weganom śledzik po kaszubsku. Właśnie śledzik po kaszubsku, był podstawą tej inspiracji 😉  My kochamy tą wersję, a w związku z obfitością grzybowych dobroci w ty roku. Przerabiamy , korzystamy i na następne latka mamy 😉

składniki na około 9 słoików 300ml ( plus, minus 😉 )

  • 1 wiaderko o pojemności 5l ( po keczupie u mnie 😉 ) podgrzybków lub miodaków, lub mieszana , mieszana…co las da … 😉
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3/4 litrowego słoika koncentratu pomidorowego
  • 400 ml cukru
  • 300 ml octu
  • 0,6 l wody
  • 1 łyżka, płaska, soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • liście laurowe po jednym na słoik
  • ziele angielskie po 2-3 kulki na słoik



Grzyby oczyść, pokrój w dowolne kawałki. Na patelni o głębokich brzegach rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż grzyby do momentu, aż się pięknie przyrumienią. Oczywiście najpierw puszczą duużo wody, ona odparuje i zaczną się w końcu smażyć. Przełóż do miski. Cebulę usmaż na pozostałym oleju na złoty kolor i dodaj do niej pod koniec wyciśnięte praską, ząbki czosnku. Przełóż do obsmażonych grzybów, zamieszaj. W rondelku -garnku, zagotuj wodę z octem, cukrem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.

Po zagotowaniu dodaj koncentrat, wymieszaj. Dosyp mielony kminek i ponownie wymieszaj. Przelej do grzybów z cebulą, zamieszaj do połączenia składników. Do wyparzonych słoików włóż po jednym listku laurowym i po 2-3 kulki ziela angielskiego. Wypełnij słoiki grzybami w sosie. Zakręć i sterylizuj w szybkowarze 35 minut.

Lub jeśli nie posiadasz szybkowaru, 2 dni po 30 minut od zagotowania w garnku z wodą. Jeśli nie używasz szybkowaru, słoiki pozostawiaj do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Grzyby są gotowe do spożycia dopiero po sterylizacji lub pasteryzacji. Dopiero wtedy, dogotują się w sosie. Serwuj na zimno z bułeczką lub na gorąco z ryżem. Grzyby po „Kaszubsku” są genialne w każdej postaci. Smacznego! 😉

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *