Grzyby w sosie paprykowo – cebulowym na zimę do słoika
Grzyby się marynuje lub marnuje ..albo jak się ich nie zna, to się nawet człowiek nimi zatruje , a ja proponuję coś innego -nie wiem czy lepszego ..mi smakowało , może i do Was będzie trafiało 😉
Składniki :
- 4 duże mięsiste czerwone papryki
- 1 l słoik obgotowanych grzybów leśnych ( mix -nawet tych obleśnych )
- 3 średnie cebule
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia ( z gestem 0,5 szklanki na całość )
- sól, pieprz do smaku , łyżeczka cukru dla równowagi i 2 łyżki od zupy octu dla smaku ( spirytusowy 10 % ), 2 ząbki czosnku , 1,5 szklanki wody
Paprykę i cebulę pokroić w paski, czosnek w cieniutkie plasterki . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę ,cebulkę , czosnek aż zmiękną i zaczną robić się szkliste . Dodać grzyby ( obgotowane ) ,koncentrat , wodę ,ocet,sól,pieprz, cukier i dusić około 20 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie przekładamy na gorąco do słoików i pasteryzujemy -pierwszego dnia 20 minut i drugiego dnia również 20 minut -w przypadku grzybów pasteryzacja jest niezmiernie istotna . Smakuje wybornie na zimno ,ale jeszcze lepiej na ciepło -gotowy sosik do makaronu lub kopytek 😉
Takiego smaka mi na te grzyby zrobiłeś… miało być coś innego, a trafiłam tutaj szukając przepis una chleb i potem moje spojrzenie padło na te grzyby. Jak przeczytałam o sosiku do kopytek… musiałam je zrobić 😉
Ciekawa jestem jak będzie smakował. Dzięki!