Klopsiki z indyka ,nadziewane serem
Dzieci uwielbiają klopsiki pod każda postacią . W sosie pomidorowym , pieczarkowym ,śmietanowym , czosnkowym…a najbardziej w sosie serowym 😉 Brokuły , to już inna , bardziej mroczna bajka . Zazwyczaj łypią złowrogim okiem z talerza na biedne dzieciurki , jak by chciały zaraz ruszyć w pościg i je pożreć . Oczywiście dzieci też łypią okiem , ale nie złowrogim , tylko pełnym trwogi , że zaraz każe im ktoś toto , zjeść ! Przekonać wszystkich, może i pogodzić , ser , dodany do środka klopsika , no i obowiązkowo do sosu ..cóż nudno by było , gdyby całkiem zdrowo się dzieci żywiło 😉 Nadrobią przy szklance soku warzywno- owocowego wieczorkiem , kiedy robią się mniej czujne , bardziej ospałe … 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 średni świeży brokuł
- 1 paczka serków topionych w plastrach ( najlepiej tostowych )
- 1 duży serek topiony śmietankowy ( 250 g lub 5-6 małych trójkątów )
- 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
- 3 ząbki czosnku ( można mniej jak ktoś nie lubi )
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz biały do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- kilka plastrów masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej do obtaczania
Mięso mielone przekładamy do miski , robimy w nim dołek ręką , wbijamy do niego jajko , wsypujemy bułkę tartą , sól , pieprz oraz 4 łyżki wody ( zwykłej kranówy ) . Całość wyrabiamy ręką na zwartą masę , która niestety zawsze lekko się lepi . Serki topione w plastrach , odwijamy z papierków i układamy jeden na drugim , następnie tniemy w szachownicę , na tyle kawałków ile będzie klopsików ( około 8-9 szt małych ) . Na talerz wysypujemy mąkę , teraz najwygodniej umieścić łyżkę mięsa na mące , podnieść ( mąka sprawia ,że nie lepi się już tak mocno ) i wkleić w środek ser , jednocześnie formując zgrabną kulkę , którą obtaczamy dokładnie w mące . Przygotowane kulki schładzamy w lodówce przez około 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i obsmażamy na patelni ,na delikatnie złoty kolor ( mogą być w środku surowe , nie szkodzi i tak będziemy je dusić 😉 ) . Brokuła dzielimy na małe różyczki , blanszujemy ( smażymy ) na rozgrzanym maśle, przez niecałą minutę ,żeby zachował soczysty ,zielony, kolor .
Zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy . W średnio głębokim garnku , układamy kilka plasterków masła , wyciśnięty, praską ,czosnek i na tym umieszczamy nasze klopsiki . Stawiamy na małym ogniu ( płycie itd.. ) , przykrywamy pokrywką , jak masło się roztopi , układamy na wierzchu klopsików brokuły , solimy delikatnie , pieprzymy i zalewamy 2 szklankami wody . Ponownie dusimy pod przykryciem , na małym ogniu ,około 20-30 minut, w tym czasie, nie mieszamy . Do powstałego podczas duszenia wywaru ,wrzucamy serki topione ( trójkąty lub kostkę ) i dusimy utrzymując mały płomień , następne 10 minut ( aż serki całkowicie się roztopią ) delikatnie , od , czasu do czasu mieszając . Na koniec wlewamy śmietankę i w zasadzie można podawać 😉 Gdyby sos był zbyt rzadki , można go dogęścić dodając kolejne kawałki serka topionego . Pyszne danie , szczególnie z makaronem 😉 Smacznego !
400 × 267
Fajne klopsiki 🙂