Jesienny karczek z jabłkami
No i mamy jesień , całą gębą 😉 Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie , pachnące i soczyste . Wspaniałym pomysłem o tej porze roku może być karkówka zapiekana z jabłuszkami , latem ją grillowaliśmy , a teraz czas na zmiany 😉 Mięsko wychodzi pyszne , soczyste i wcale nie jest słodkie , tylko pełne aromatu .
Składniki :
- 5 plastrów karkówki , grubości około 1,5 cm
- 3-4 małe winne jabłka ( czyli soczyste , nie kwaśne , ale i nie zupełnie słodkie )
- 2 średnie cebulki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 płaska łyżka cukru
- sól , pieprz do smaku
- odrobina masła
Cebulkę siekamy drobno i rozsypujemy na dnie naczynia do zapiekania , delikatnie solimy . Na cebulce, układamy, cieniutko ,pocięte plasterki czosnku ( takie naprawdę jak pergamin 😉 ) , a następnie lecimy z kawałkami karkówki . Każdy kawałek przy układaniu , solimy i pieprzymy . Kładziemy na zakładkę , czyli plastry powinny na siebie nachodzić . Z sosu sojowego , cukru i octu balsamicznego robimy marynatę , którą smarujemy ułożone plastry po wierzchu .
Jabłka myjemy , przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy komór nasiennych . Układamy na samym wierzchu , lekko przecierając skórkę odrobiną masła ( wtedy nie wyschną , tylko się zapieką ) . Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C przez około 30 minut – pod przykryciem z folii aluminiowej , a następnie przez 30 minut bez nakrycia . Tą potrawę zapiekamy bez termoobiegu . Smacznego 😉