Kapusta w sosie pomidorowym na zimę „Oszukany Gołąbek”
Ta kapusta świetnie się przechowuje ,a do tego, jak jesteśmy zabiegani, można z niej zrobić błyskawiczny obiad . Na przykład „Oszukane Gołąbki” , czyli surowe ,mielone klopsy zalewamy kapustą ze słoika i dusimy 20 minut ,po czym mamy danie które w smaku przypomina tradycyjne gołąbki ,ale jest znacznie szybsze i w sytuacji kryzysowej potrafi nas wybawić z obiadowego kłopotu 😉 A do tego kapusta jesienna na pewno się nie zmarnuje …
Składniki :
- 1 główka kapusty białej
- 2-3 średnie marchewki
- 1 duża łyżka cukru
- 1 czubata łyżeczka od herbaty soli ( lepiej dosolić po otwarciu ,niż przedobrzyć przy zamknięciu 😉 )
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Kapustę szatkujemy-kroimy w paski , wrzucamy do garnka . Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty , solimy dodajemy cukier i 1 szklankę wody .Wszystko przykrywamy i dusimy około 10-15 minut ,po tym czasie dodajemy oba koncentraty oraz dolewamy jeszcze 2 szklanki wody . Całość dusimy jeszcze 30 minut . Po tym czasie wkładamy do słoików na gorąco i zakręcamy -słoiki ustawiamy do góry dnem . Na drugi dzień warto słoiki dodatkowo pasteryzować 10 minut -tak dla pewności . I to cały proces , prosty i skuteczny 😉 Oprócz kombinacji z mielonymi klopsikami ,można użyć kapustki nawet jako samodzielny dodatek lub połączyć z podsmażoną kiełbaską w pyszny bigosik -dorzucając kilka przypraw..to przetwór o szerokim spektrum przydatności… 😉
Bardzo ciekawy pomysł! I jaki prosty! 🙂
dobra i zdrowa, a przy tym mało pracochłonna
Super pomysł!! Kupiłam ogromną kapustę(6 kg) !!! i właśnie w ten sposób ją przechowam!! BRAWO ZA POMYSŁ !!