Kapusta włoska po młynarsku
Kapusta włoska po młynarsku , czyli na biało . Jest jeden z lepszych przepisów na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni . Smakuje genialnie , zarówno dzieciom jak i dorosłym . Przygotowanie zabiera niewiele czasu , gdyż robi się ją na ” krótko ” . Doskonale sprawdzi się jako danie główne u wegetarian , a także jako przystawka dla mięsożerców 😉 Pyszna o fajnej nie rozgotowanej konsystencji w kremowym sosie … Mniam .. Jesień ma swój czar 😉
Składniki :
- 1/2 główki, średniej, włoskiej kapusty
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 pęczka , świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Kapustę szatkujemy cienko . Wszelkie , głąbowate zgrubienia liści odrzucamy . Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło . Wrzucamy kapustę i mieszamy , smażąc na dość dużym ogniu . Jak liście zaczną tracić wigor – mięknąć , wlewamy mleko i dodajemy gałkę muszkatołową , czosnek , cukier i sól . Dusimy co jakiś czas mieszając . Około 10 minut . Po tym czasie zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy mąkę , jednocześnie mieszając żeby nie utworzyły się grudy . Ponownie stawiamy garnek na ogniu i ciągle mieszając czekamy aż wszystko ładnie się zagęści . Na koniec doprawiamy pieprzem , siekanym koperkiem , ostatni raz mieszamy i można podawać 😉 Smacznego !