Kasza „czarne oczko” do obiadu
Czasami ziemniaki, nieco się już przesycą , zwykła kasza i ryż też ..i wtedy nadchodzi czas by rzucić czarne oczko na patelnię 😉 Zrobić coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu .
Składniki ;
- 1 słoik ,fasolki czarne oczko w zalewie
- 1 szklanka pęczaku
- 1 /2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 mała cebula
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Paprykę siekamy drobniutko – obie . Cebulkę także . Warzywa podsmażamy , dusimy na maśle , aż zmiękną . Odstawiamy . Na suchej patelni prażymy suchy , nie ugotowany pęczak . Jak będzie pachnący i lekko rumiany , zalewamy szklanką wody , dorzucamy obie kostki rosołowe , wcześniej przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu .
Zawsze kiedy kasza „wypije” wodę dolewamy nową szklankę , do momentu , aż będzie miękki – wtedy po wypiciu już nie dolewamy . Na koniec dodajemy odcedzoną i przepłukana z zalewy , fasolkę czarne oczko . Podgrzewamy jeszcze około 5 minut , dosalamy i doprawiamy pieprzem . Podajemy do mięs , ryb itp 😉 Smacznego !