Kaszanka słoikowa
Uwielbiam kaszankę , pod warunkiem że jest domowa i wiem co w niej wylądowało . Nie zawsze pod ręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć zjedzenia pysznej czarnej kaszanki , jest często 😉 Tak więc można z powodzeniem użyć słoików i też jest ok . Kaszanka zawekowana , przechowuje się długo w lodówce , nawet 2-3 miesiące . Jest tak samo pyszna , jak ta z osłonek , a odgrzana z cebulką , to po prostu czarna poezja 😉
Składniki na około 10 słoików 0,3l :
- 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg )
- 1 nóżka wieprzowa
- 1,5 szklanki kaszy wiejskiej
- 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej )
- sól do smaku
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego
- ziele angielskie – parę kulek
- 2-3 listki laurowe
- 1 cebula , marchewka , kawałek selera
Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala 😉 Wkładamy do garnka , zalewamy woda tak , żeby się cała wieprzowinka, zanurzyła , dodajemy obraną marchew, cebulę ,selera , ziele angielskie , liście laurowe , solimy i gotujemy . Proces trwa tak długo , aż golonka i nóżka, będzie się rozpadać i odchodzić od kości . Wyciągamy ją z garnka , studzimy , mielimy ( razem z warzywami i przyprawami ), maszynką o drobnych oczkach . Wywar z golonki zostawiamy i gotujemy w nim kaszę ( jeśli jest go dużo to używamy części , a resztę zostawiamy ) .
Ugotowaną kaszę studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy mieloną golonkę , pozostałe przyprawy , zawsze solimy ciut mocniej niż lubimy bo kaszanka , mocno wciąga sól . Krew rozpuszczamy w letnim wywarze po golonce ( trochę mniej niż 1 l ) lub w wodzie . Dolewamy ja do pozostałych składników i mieszamy , aż wszystko zrobi się czarne 😉 Teraz wkładamy masę ( powinna być lekko luźna, ciapowata ) do wyparzonych słoików , zakręcamy . Pasteryzujemy w temp. około 70-80 C przez około 30 minut . Woda w garnku ze słoikami ma być gorąca , ale nie może bulgotać i się gotować . Po tym czasie , odstawiamy słoiki do wystygnięcia . Przechowujemy w lodówce . Pyszna jest , odsmażona na patelni z cebulką . Smacznego 😉