Kiełbasa bankietowa z udźca indyka

4.8/5 - (42 votes)

Kiełbasa bankietowa z udźca indyka

Kiełbasa bankietowa to zdrowa , domowa alternatywa dla komercyjnych wędlin , zawierających 50-60 % mięsa . Ta kiełbasa ma go 100 % i jest zrobiona dla bliskich z uczuciem i uczciwością . Nie ma nic piękniejszego niż obdarowanie bliskich zdrowiem . Warto więc wrócić do wyrobu własnych wędlin , choćby w niewielkim procencie . Uwierzcie , że to zaprocentuje lepszym zdrowiem i smakiem . Kiełbasa nie jest trudna do wykonania , a jeśli nie dysponujecie wędzarnią , można ją upiec w piekarniku w 100 C przez 2 godziny i też będzie pyszna 😉 Polecam , wyrób własnych wędlin . To pasjonujące i relaksujące zajęcie .. Cenne szczególnie w dzisiejszym zwariowanym zabieganym świecie .., taki mały powrót do przeszłości , kiedy świat był jeszcze realny , zdrowy i naturalny….  😉 

składniki :

  • 1,5 kg udźca z indyka bez kości i skóry
  • 0,5 kg świeżego , chudego boczku wieprzowego bez skóry
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka mielonej gorczycy białej
  • 1 łyżeczka siekanych liści kolendry
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka wody

dodatkowo :

  • osłonka kolagenowa , taka jak do szynkowej  – gruba ( nigdy nie wiem co to za rozmiar 😉 )
  • sznurek wędliniarski

Mięso z udźca indyka kroimy w grube kawałki . Każdy nakłuwamy szpikulcem do mięsa . Lub jeśli nim nie dysponujecie , użyjcie tłuczka do mięsa 😉 Przekładamy do miski . Boczek mielimy w maszynce o drobnych oczkach , dwukrotnie przepuszczając go przez maszynkę . Również dodajemy do miski z kawałkami indyka . Wsypujemy sól , cukier , mieszamy i odstawiamy na dwa dni do lodówki .

Po tym czasie wsypujemy resztę przypraw , dodajemy wodę i całość kuterujemy , czyli mieszamy cierpliwie i długo , aż wszystko zacznie się kleić i spajać . Trwa to około 10 minut , wtedy kiełbasa nie będzie się rozwalać podczas krojenia . Jeśli z lenistwa lub wygodnictwa , skrócicie czas lub mniej wymieszacie …cóż będzie się kruszyć i cały efekt diabli wezmą … 😉



Gotową masą mięsną nabijamy osłonki kolagenowe . Przy tym rozmiarze najłatwiej po prostu upychać ręką i przekłuwać igłą miejsca , gdzie zbiera się powietrze . Twarde batony , przewiązujemy sznurkiem i odwieszamy na dobę , żeby osiadły i obeschły . Po tym czasie wędzimy ciepłym dymem , sobie tylko znanym sposobem .. 😉

Ja jestem amatorem więc nie udzielę Wam wędzarniczych rad . Robię to na oko i wychodzi , około 4 godziny dymem olchowym ,następnie parzenie w wodzie o 60 C , do momentu aż środek wędliny osiągnie temperaturę wody . Wyciągamy , wieszamy do osuszenia , potem na dobę do lodówki i gotowe , można spożywać , a nadmiar warto zamrozić , będzie na później 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Kiełbasa bankietowa z udźca indyka”

    1. Można, tylko trzeba się liczyć z tym, że w miejscu gdzie on się zbierze, wędlina może-chociaż nie musi, mieć zielonkawy odcień, nie zmienia to jej smaku , jest to kwestia estetyczna 😉

  1. Dzięki za przepis i poradę. Zaczynam się bawić w swoje wędlinki.
    Kiełbaska zrobiona – niebo w gębie.
    Jedną szt parzyłem i nie żałuję.

    Pozdrawiam i smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *