Klopsiki w sosie pieczarkowym. Pomysł na szybki obiad
Klopsiki to stosunkowo szybki i prosty obiad. Mielone, każdy potrafi zrobić bez większego kłopotu, a to troszkę takie mini mielone 😉 Tyle, że uformowane w malutkie kulki. Klopsiki w sosie pieczarkowym idealnie pasują do kopytek, makaronu, ryżu czy klasycznych ziemniaków. Dobre na każdy dzień, a do tego można je przygotować wcześniej i odgrzać kiedy potrzeba. Lubię takie dania. Zazwyczaj przyrządzam je w weekend i korzystam z nich na początku tygodnia gdy czasu jest mniej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować je na niedzielny obiad. Dzieciaki na pewno będą zachwycone 😉
składniki dla około 3-4 osób:
klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- sól, pieprz czarny do smaku
- masło do smażenia
- mąka pszenna do oprószenia klopsików
sos:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 3-4 szklanki wywaru z kości wieprzowych (lub 2-3 kostki bulionowe, rozpuszczone w 3-4 szklankach wody)
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz czarny do smaku
- masło do smażenia
- mąka pszenna rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
Mięso mielone przełóż do miski. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach cebulę. Dodaj do mielonego razem z bułką tartą, wodą, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrób mięso aż wszystko się połączy. Dokładnie tak samo jak wyrabiasz mięso na kotlety mielone 😉 Mąkę wysyp na płaski talerz. Za pomocą dowolnej wielkości łyżki, nabieraj porcje mięsa mielonego.
Formuj w kulki i obtaczaj w mące z talerza. Wielkość klopsików zależy od Twoich preferencji 😉 Następnie rozgrzej masło na patelni i smaż na nim mięsne kulki, aż nabiorą apetycznej złocistej barwy. Przełóż je do garnka lub brytfanki. Na tej samej patelni, podsmaż posiekaną cebulę z listy składników na sos. Ją również przełóż do garnka z klopsikami. Czas zabrać się za pieczarki 😉 Pokrój je w plastry i także usmaż na złoty kolor.
Całą zawartość patelni przesyp do garnka z pozostałymi składnikami. Zalej mięsnym wywarem, wsyp gałkę muszkatołową i czosnek. Duś pod przykryciem na małym ogniu około godzinki. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak sos ponownie zacznie się gotować, zagęść do lubianej konsystencji, wlewając wodę z mąką pszenną. Klopsiki w sosie pieczarkowym serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakuje z kopytkami lub ryżem 😉 Smacznego!