Kompot jabłkowy z rodzynkami i anyżem do obiadu
Kompot jabłkowy z anyżem , to dobra propozycja , dla tych , którzy lubią rozgrzewające korzenne aromaty i smaki . Ja w okresie zimowym , bardzo lubię takie napoje , latem nikt by mi nawet siłą tego nie wdusił 😉 Kompot ten ma specyficzny smak , przywodzący na myśl okres świąt i wywołujący ciepłe wspomnienia .. taki do dumania przed kominkiem , albo na zakończenie dnia po kuligu , dla tych co nie piją grzańca 😉 Bardzo dobry do obiadu , załatwia jednym zamachem sprawę deseru 😉
Składniki :
- 4-5 jabłek – najlepiej kwaskowatych
- 1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 gwiazdka anyżu
- 3-4 ziarna kardamonu
- 3-4 goździki
- garść rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 1,5 szklanki cukru
Do średniej wielkości garnka , wlewamy około 4 L wody , dodajemy obrane i pokrojone w półksiężyce jabłka ( z usuniętymi komorami nasiennymi ) , dosypujemy morele , rodzynki , kardamon , goździki , anyż i kwasek cytrynowy , po czym gotujemy na małym ogniu około 30 minut . Po tym czasie wsypujemy cukier , mieszamy do rozpuszczenia i zagotowujemy . Gotujemy jeszcze około 10 minut i gotowe .
Kompot najlepiej spróbować w trakcie gotowania , czy jest dość słodki jak na nasz gust , zawsze można go dosłodzić 😉 . Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno . Jeśli chcemy go przechować wystarczy , wlać na gorąco do wyparzonych słoików i zamknąć , słoiki odstawiając do wystygnięcia dnem do góry . Spokojnie postoi aż do wiosny 😉