Korzenne ciasto z dynią
Moi chłopcy uwielbiają to korzenne ciasto . Jest wilgotne , słodkie i bardzo , bardzo aromatyczne . Najlepsze , jakie można sobie wyobrazić, do kubka, ciepłego, mleka w chłodny jesienny wieczór przed kominkiem. Za to ja kocham zapach , jaki się rozchodzi po domu w trakcie jego pieczenia..taki świąteczny , piernikowo , cynamonowy..pyszny słodki i ciepły 😉
Składniki na małą blaszkę 24 x 27 cm :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna ,szklanka pure z dyni – takiej zwykłej pomarańczowej ( pure z dyni , to rozgotowana , zblendowana dynia )
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 1 spora, łyżeczka ,mielonego cynamonu
- 1/2 płaskiej ,łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 zmielona gwiazdka anyżu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- cukier puder do dekoracji
Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy olej , jajka , cukier, cukier wanilliowy oraz przyprawy i pure z dyni . Pure powinno być lekko lejące , mokre . Wszystko mieszamy mikserem , do powstania jednolitej masy . Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę . Pieczemy w temperaturze 180 C , bez termoobiegu , około 40 minut . Najlepiej , przed końcem pieczenia , sprawdzić , nakłuwając patyczkiem . Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy . Ciasto wyjąc i odstawić do wystygnięcia . Można posypać cukrem pudrem . Korzenne ciasto dyniowe jest gotowe . Smacznego 😉