Kotlet de volaille z piersi przepiórki
De volaille z piersi przepiórki to ekskluzywne danie, idealne na świąteczny obiad. Przepiórki są drogie ale jest na to rada, by zacząć cieszyć się częściej ich mięsem i nie płacić fortuny warto je hodować . Są niewymagające i szybko rosną . Z tego przepisu pewnie najszybciej skorzystają właśnie Ci co je hodują . Uważam, że warto propagować to zdrowe mięso. Mimo że zainteresowanie przepisami z użyciem przepiórek jest niewielkie, zawsze może komuś się przydać . Warto tez wiedzieć , że można je wykorzystywać jak każdego kurczaka do różnych dań . Zwłaszcza rasy mięsne . Osobiście do celów kulinarnych hoduję „Jumbo White” i są genialne , a ich waga dochodzi do 0,5 kg czyli jest co zjeść 😉
Składniki dla 3 osób:
- 3 podwójne filety z piersi przepiórek , rasy mięsnej
- 3 plastry sera topionego cheddar ( Hochland lub Lactima)
- odrobina granulowanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 6-7 jajek przepiórczych ( mogą być kurze )
- 2 szklanki dobrej jakości bułki tartej
- klarowane masło do smażenia
Piersi przepiórcze rozklepujemy przez woreczek, dość cieniutko. Wbrew wyglądowi samego ptaka, jego mięso wcale nie jest tak delikatne jak mogłoby się wydawać 😉 Każdy kawałek mięsa, doprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem do smaku, ale z rozwagą, żeby nie zabić naturalnego smaku mięsa.
Układamy na środku, złożony w kostkę, plaster sera i zwijamy, tak jak de volaille z kurczaka. Kotlet wychodzi mniejszy ale dużo smaczniejszy. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, lekko dociskając, żeby kotlet nie rozpadł się przy smażeniu. Odstawiamy żeby związały do lodówki na godzinkę. Smażymy na głębokim tłuszczu, konkretnie na maśle ono doda, jeszcze więcej smaku, na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwujemy na gorąco. Smacznego !