Kotlety mielone po meksykańsku
Mielone , czasami trudno wymyślić coś z tego pysznego mięsa . Pysznego , pod warunkiem ,że wiecie co zostało zmielone . Czyli ,czy jest to pełnowartościowa łopatka , karkówka , skrawki gulaszowe itp a nie ścięgna , błony ….. Często, można się w sklepach naciąć na mięso mielone garmażeryjne , nie kupujcie go, ostrzegam. Jak przeczytacie skład okaże się , że oprócz sporej dawki tablicy Mendelejewa , można tam znaleźć zaledwie 60-80 % mięsa , a do tego białko sojowe i inne niesamowite dodatki … Zadziwiające , ale prawo, dopuszcza takie akcje w produktach garmażeryjnych . Jeśli jednak pisze na opakowaniu mięso mielone -to już nic poza tym mięsem, nie może się tam znaleźć . Więc jeśli nie macie możliwości samodzielnego zmielenia,lub Wasz sklep nie oferuje mielenia wybranego mięsa przy kliencie , dokładnie czytajcie etykiety .Przepis prosty , smaczny , mielone podanie nieco inaczej , a pyszne jak zawsze;) Nie , nawet lepsze niż zawsze 😉
Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg mięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- maka do obtoczenia kotletów
- 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia
- 1 marchewka dość duża
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 1 mała puszka groszku
- 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka 😉
- puszka ,krojonych pomidorów
- 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej , to zawsze mam 😉 )
- starty żółty ser do posypania
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki, mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1,5 łyżeczki ,ostrej lub łagodnej,mielonej papryki wędzonej
- sól do smaku
wykonanie :
Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko , 2 siekane drobniutko ,strąki chilli, 1/2 puszki kukurydzy , małą puszkę groszku ( wszystko ,odsączone z zalewy ) ,jedną siekaną łodygę selera i całą bułkę tartą . Następnie po 0,5 łyżeczki : cynamonu, kuminu,czosnku,kolendry,wędzonej papryki i sól do smaku . Wyrabiamy na jednolitą masę , obtaczamy w mące , obsmażamy lekko na patelni .Mięso ,może być w środku surowe , ma się zrumienić z wierzchu . Podsmażamy pokrojoną cebulę, marchew , resztę selera naciowego .
Tak przygotowane warzywa ,układamy a dnie garnka rzymskiego lub kamionki do zapiekania ( może ,być inne naczynie o głębokim brzegu z pokrywą ) . Dodajemy resztę kukurydzy , pozostałe siekane chilli ,resztę przypraw, cukier, pastę z papryki i pomidory z puszki . Mieszamy ,doprawiamy solą do smaku . Na wierzchu , układamy podsmażone , kotlety mielone , zamykamy szczelnie pokrywką i zapiekamy w temperaturze 160-170 C około godziny ( trzeba zaglądać , co jakiś czas ) . Gorącą potrawę , posypujemy tartym żółtym serem i podajemy , najlepiej z domowymi nachos . Wygodny sposób , na niekonwencjonalny , smaczny obiad , w którym królują kotlety mielone ;). Smacznego !