Kotlety mielone „Tagine”
Kotlety mielone „Tagine” to luźna inspiracja kuchnią marokańską z dodatkiem polskości 😉 Pyszne danie, które nie wymaga umiejętności, robi się praktycznie samo, a do tego jest obłędnie smaczne. W tej potrawie można dowolnie zmieniać składniki, a używając dowolnych warzyw czy suszonych bakalii stworzyć własną wersję potrawy. Warto wciągnąć w to dzieciaki, będą zachwycone i na pewno chętnie zjedzą swoje dzieło 😉
składniki na 4 osoby:
kotlety:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z łopatki
- 1 papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka suszonych lub świeżych liści kolendry
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki wody
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia
sos:
- 9-10 suszonych moreli bez pestek
- 1/2 mrożonych warzyw „chiński mix”
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki
Paprykę oczyść z nasion, posiekaj drobno, kukurydzę odcedź. Oba warzywa przełóż do miski. Dodaj do nich resztę składników z listy kotlety, pomiń tylko mąkę . Wyrób mięso na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz każdy w mące i usmażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
Przełóż do naczynia do zapiekania lub jeśli macie, do oryginalnego naczynia tagin. Ja niestety nie mam ale mam ceramiczne i też daje radę. Dodaj resztę składników z listy sos, nakryj pokrywką, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 160 C przez około godzinkę. Serwuj na gorąco, najlepiej z ryżem z kurkumą 😉 Smacznego !