Łagodne ogórki w marynacie warzywnej
Alternatywa dla typowo konserwowych korniszonów . Ta wersja ogóreczka ,jest łagodna i słodkawa , ale bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za kwachami lub lubią czasami małą odmianę smaku …
Do wykonania potrzeba :
- 2- 2,5 kg ogórków
- 2L wody
- 2,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- gorczyca , pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy ( po kilka do słoika )
- 1 kg cebuli
- 0,5 kg marchewki ,kilka baldachów kopru z nasionami,kilka ząbków czosnku
Ogórki umyć , marchew obrać i pokroić w plasterki średniej grubości .Cebulę pokroić w kostkę . W słojach ułożyć najpierw koper , przyprawy , cebulę ,marchew i na końcu ogórki i czosnek . W garnku zagotować wodę z octem i cukrem ( cukier wsypać dopiero jak woda będzie ciepła -łatwiej się rozpuści ) ,dodać sól . Gorącą zalewą zalać słoje z ogórkami , zakręcić i odwrócić do góry dnem . Pasteryzować następnego dnia 3-5 minut, ten czas absolutnie wystarcza . Ogórki pozostają twarde i chrupiące ,a warzywa nadają im ciekawy lekki aromat i słodycz .