Lasagne po bolońsku z cukinią

Rate this post

Lasagne po bolońsku z cukinią

Pyszna wersja lasagne tym razem oprócz mięsa mielonego dodałam także sporo cukinii i innych warzyw . Doskonały obiad , który zdecydowanie warto przygotować dzień wcześniej . Lepiej się wtedy kroi , a smakuje nieziemsko 😉 Lasagne to jedno bardziej lubianych dań mojej męskiej części rodziny . Obojętnie czym nadziewana zawsze cieszy się dużym wzięciem . Nawet wielka forma , zrobiona na obiad , znika najpóźniej w porze kolacji 😉

Składniki :
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 marchewki
  • 2 strąki chilli
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże ,mięsiste pomidory
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie płatów do lasagne
  • sól do smaku
  • masło do smarowania formy

sos beszamelowy :

  • mleko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku

Płaty na lasagne gotujemy al-dente w wodzie z odrobiną oliwy . Uważajcie żeby się nie posklejały Studzimy zimną wodą .  Pomidory spażamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę , kroimy na małe kawałki .Wszystkie pozostałe warzywa ( cukinia,cebula,marchew,chilli,czosnek )  obieramy i drobniutko kroimy . Podsmażamy na patelni warzywa , oprócz pomidorów . Jak zmiękną i zrumienią się dodajemy mielone mięso i dalej smażymy , od czasu do czasu mieszając . Kiedy mięso również będzie przysmażone , dodajemy pomidory , doprawiamy cynamonem, bazylią i solą do smaku .



Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Do garnka wkładamy masło , wsypujemy mąkę , gałkę muszkatołową i powoli podgrzewamy ciągle mieszając . Jak już mąka połączy się z masłem , zaczynamy dolewać mleko . Cały czas mieszamy i dolewamy do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję i nie będzie już masą . Ilość mleka jest tu trudna do określenia i troszkę trzeba zrobić to na wyczucie . Solimy do smaku . W wysmarowanej masłem formie układamy warstwę makaronu , następnie farsz i tak do wyczerpania składników , zalewamy passatą  . Wierzch przykrywamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C około godziny. Gdyby beszamel zbytnio się przypiekał można delikatnie osłonić go kawałkiem folii aluminiowej . Podajemy na ciepło , lekko przestudzona lepiej się kroi . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Lasagne po bolońsku z cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *