Makaron z klopsikami w sosie szpinakowo – serowym
Makaron z klopsikami w sosie to pyszne i proste danie , jedno z tych które ciągle wracają na kuchenny stół . Moja rodzinka lubi takie jednogarnkowe dania , szczególnie sosy 😉 Potrawa nie kłopotliwa , uda się każdemu . Najwięcej czasu zajmuje uformowanie malutkich , zgrabnych kuleczek z mięsa mielonego . Cóż , dobre ćwiczenie na cierpliwość . Można też wyręczyć się dziećmi , jeśli akurat są pod ręką 😉 Dodatek szpinaku wprowadza element zdrowia , a ser ..smaku 😉 Zło i dobro w jednym garze 😉
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu penne
klopsiki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka majonezu
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki wody
- sól , pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia klopsików
dodatkowo :
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- garść świeżego szpinaku
- 3 czubate ,łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki tartego żółtego sera cheddar lub innego
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- sól , pieprz do smaku
- klarowane masło
Składniki z zakładki klopsiki , przekładamy do miski . Nie dodajemy tylko mąki , ani oleju 😉 Wyrabiamy wszystko na gładką masę . Łyżką odrywamy małe porcje mięsa i obtaczając w mące , formujemy malutkie klopsiki . Najlepiej ,takie wielkości monety 1 zł . Smażymy na oleju , do momentu aż będą apetycznie złociste . Odkładamy na bok . Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu . Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło .
Podsmażamy na nim cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem. Jak zmięknie dodajemy pieczarki i smażymy aż się zrumienią . Następnie dodajemy szpinak ,wlewamy mleko i śmietanę , doprawiamy gałką muszkatołową cukrem , solą i pieprzem . Doprowadzamy do wrzenia . Dodajemy ser i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając , aż ser się rozpuści i zagęści sos . Na koniec wrzucamy , makaron i klopsiki . Mieszamy i podgrzewamy parę minut . Serwujemy na gorąco . Smacznego !
ale pyszny sos;)