Makaron ze schabem w sosie paprykowym

Rate this post

Makaron ze schabem w sosie paprykowym 

Schab , nie zawsze musi skończyć jako kotlet , czasem warto go przyrządzić w mniej klasyczny sposób . Zanurzony w kremowym paprykowym sosie z dodatkiem pieczarek , ucieszy niejednego smakosza . Proste i niezawodne danie , można podawać także do ziemniaków , jak i ryżu czy też po prostu zjeść z pajdą chleba 😉 

Makaron ze schabem w sosie paprykowym

Składniki :

IMG_2681IMG_2682

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu -będzie wtedy najdoskonalszy 😉 Schab kroimy w bardzo cienkie plastry , lekko solimy , nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem , odstawiamy na pół godzinki do lodówki. Paprykę kroimy w paski ,tak samo cebulkę i pieczarki . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wsypujemy paprykę mieloną i przesmażamy kilka sekund .

IMG_2683IMG_2684

Dorzucamy warzywa i pieczarki , smażymy około 3 minut na dużym ogniu , następnie dorzucamy schab i smażymy następne 5-6 minut , mieszając . Mąkę rozrabiamy w śmietance  , dolewamy mieszając do pozostałych składników , jak sos zgęstnieje , wyłączamy gaz , danie jest gotowe ( tradycyjnie , gdyby sos był zbyt gęsty można go rozprowadzić dodatkową porcją śmietanki , jak za rzadki , dogęszczamy mąką 😉 )

IMG_2685IMG_2686

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Makaron ze schabem w sosie paprykowym”

  1. Super post. Zachowalem twoja strone w ulubionych.

    Teraz bede tu wpadal czesciej. Powinienes jedynie zmienic szate graficzna poniewaz ta wyglada troche nieprofesjonalnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *