Makaron ze schabem w sosie paprykowym
Schab , nie zawsze musi skończyć jako kotlet , czasem warto go przyrządzić w mniej klasyczny sposób . Zanurzony w kremowym paprykowym sosie z dodatkiem pieczarek , ucieszy niejednego smakosza . Proste i niezawodne danie , można podawać także do ziemniaków , jak i ryżu czy też po prostu zjeść z pajdą chleba 😉
Składniki :
- 0,5 kg schabu wieprzowego
- 1 paczka makaronu wstążki
- 1 czerwona papryka średniej wielkości
- 6-7 pieczarek
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól do smaku
- 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu -będzie wtedy najdoskonalszy 😉 Schab kroimy w bardzo cienkie plastry , lekko solimy , nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem , odstawiamy na pół godzinki do lodówki. Paprykę kroimy w paski ,tak samo cebulkę i pieczarki . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wsypujemy paprykę mieloną i przesmażamy kilka sekund .
Dorzucamy warzywa i pieczarki , smażymy około 3 minut na dużym ogniu , następnie dorzucamy schab i smażymy następne 5-6 minut , mieszając . Mąkę rozrabiamy w śmietance , dolewamy mieszając do pozostałych składników , jak sos zgęstnieje , wyłączamy gaz , danie jest gotowe ( tradycyjnie , gdyby sos był zbyt gęsty można go rozprowadzić dodatkową porcją śmietanki , jak za rzadki , dogęszczamy mąką 😉 )
Sycący i smaczny obiad 🙂
Super post. Zachowalem twoja strone w ulubionych.
Teraz bede tu wpadal czesciej. Powinienes jedynie zmienic szate graficzna poniewaz ta wyglada troche nieprofesjonalnie.
Próbuję dziś 🙂
Pozdrawiam!