Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika

4.6/5 - (48 votes)

Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika

Meksykański garnek na wyjazdy, idealne domowe jedzenie do słoika. Poświęcenie które poniesiesz na przygotowanie tego dania, odpłaci się w momencie , kiedy albo z braku czasu, lub też z powodu wyjazdu zapragniesz szybkiego posiłku. Szybkiego ale smacznego i domowego 😉 Wtedy wystarczy otworzyć słoik i wylać jego magiczną zawartość na talerz, wstawić do mikrofalówki i .. obiad, kolacja lub jakikolwiek posiłek gotowy. Smacznie, zdrowo i na pewno lepiej niż gotowce ze sklepu, choćby nie wiem jakie „bio” Ci wciskali, to domowe jedzonko jest najlepsze 😉 Miłość i troska zamknięta w słoikach 😉

składniki  na około 5- 6 słoików o pojemności 1 litra :

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 8-9 pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy ( 300 g )
  • 2 duże czerwone papryki grubościenne
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka fasoli pinto lub białej zwykłej
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka, płaska mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 😉
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • sól do smaku
  • smalec wieprzowy

 

Mięso z łopatki pokrój w średniej wielkości kawałki i mocno zrumień na smalcu , tak aby porządnie się przysmażyły 😉 Przełóż do garnka. Pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek, zrumień na smalcu i przełóż do garnka z wieprzowiną. Używaj do smażenia wszystkich składników, tej samej patelni, gdyż chodzi o to by wszystkie składniki „dostały” szczyptę smaku od innych. Na patelnię na której smażyłeś, wysyp kumin i chwilę podpraż, jak zacznie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy i przesmaż go około 2-3 minut. Zalej całość wodą, wymieszaj i przelej do garnka, dokładnie silikonową łopatką zbierając wszystko z patelni. Garnek z zawartością uzupełnij wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki, ale żeby nie zaczęły pływać. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, do czasu aż mięso zacznie się robić miękkie.



Następnie dodaj pokrojony seler naciowy, paprykę  i odcedzone z zalewy : obie fasolę i kukurydzę. Dopraw cukrem, mieloną kolendrą, papryką solą do smaku. Gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie, przełóż wszystko do czystych słoików i zakręć, ustawiając wieczkiem do dołu. Zostaw do ostygnięcia. Jeśli zamierzasz przechowywać  w lodówce to już nic więcej nie musisz z nimi robić. Natomiast jeśli słoiki mają stać dłuższy czas bez lodówki, to przez trzy kolejne dni, musisz je pasteryzować w temperaturze 100 C w piekarniku. Ustawione wieczkiem do góry na ręczniku lub innym materiale zapobiegającym styku z blachą.  Pierwszego dnia pasteryzacja trwa 30 minut, drugiego i trzeciego dnia po 20 minut. Tak przygotowane danie może stać w temperaturze pokojowej przez około 2-3 miesięcy. Pamiętaj że słoiki nie mogą stać na słońcu tylko w szafce lub kartonie 😉 Smacznego !

 

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

12 thoughts on “Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika”

    1. No tak, szybciej piszę niż myślę, już poprawiłam. Dodaj w tym samym czasie co seler naciowy i fasolę z puszki 😉 Dziękuję za wyłapanie błędu 😉 Pozdrawiam serdecznie !

    1. Można dla pewności wydłużyć czas każdego dnia o 10 minut, jeśli są większe o 0,5 pozdrawiam serdecznie 😉

      1. Witam, czy zamiast kuminu można dodać kminek? Jeśli tak, to czy trzeba go również przesmażyć? I czy w dniu zrobienia po ostygnięciu można już pierwszy raz wrzucić do piekarnika czy dopiero na drugi dzień? Pozdrawiam 🙂

        1. Można użyć kminku, będzie nieco inny smak ale równie dobry. Oczywiście przesmażyć to intensyfikuje aromat . Najlepiej odczekać z pasteryzacją do następnego dnia 😉

      1. Niestety nie przetrwają . Fasola i cebula bez potrójnej pasteryzacji zgazuje i zawartość się skwasi. Bez pasteryzacji tylko w lodówce. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *