Mielony rumsztyk wołowy z cebulką
Rumsztyk wołowy jest pyszną potrawą , jeśli tylko umiejętnie obejdziemy się z mieloną wołowiną . Chłopcy byli co do niego sceptyczni ,gdyż pierwsze moje podejście nie było udane . Tym razem sobie poradziłam z tematem do tego stopnia ,że nawet młodszy nie marudził tylko wcinał rumsztyk z zachwytem 😉 Przepis sprawdzony i na pewno jeszcze nie raz niego skorzystam . Rumsztyki wychodzą soczyste i mięciutkie , po prostu znakomite 😉
Składniki na 4 osoby :
- 0,6 kg mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1 jajko , najlepiej kacze z uwagi na zawartość tłuszczu ale może być i kurze
- 1 łyżeczka gęstego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 3 łyżki wody
- sól , pieprz do smaku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Mięso przekładamy do miski , wbijamy jajko . Dodajemy majonez , musztardę , wodę , sol i pieprz do smaku . Wyrabiamy do połączenia składników . Formujemy zgrabne rumsztyki niezbyt grube . Każdy smarujemy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym . Odstawiamy na 30 minut żeby dobrze się zespoiły .Obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obu stron .
Następnie układamy na nich smażona cebulkę i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut . Po wyjęciu , przy naciśnięciu palcem powinny być sprężyste nie twarde . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Polecam podać z czerwoną , duszoną kapustą . Smacznego 😉