Mięso duszone na pyszny obiad zimowy

5/5 - (7 votes)

Mięso duszone na pyszny obiad zimowy

Śnieg.. sypie jak opętany no i zimę pełną gębą mamy 😉 Lubię ją jak siedzę w domu w weekend i nie muszę się nigdzie ruszać. W drodze do pracy już mniej ją kocham 😉 Zima , nie zima coś trzeba wcinać 😉 Dzisiaj stary klasyk, zawsze pyszny, prosty i idealny na chłody. Nieco podkręcony tajnym składnikiem sprawia, że robi się miło i pysznie .. A do tego cieplutko w brzuszku i na serduszku.. Ot taki polski obiadek jaki znasz z dzieciństwa 😉

składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester lub maggi w płynie
  • cynamon mielony, dosłownie na czubeczku noża, nie za dużo ( nada sosowi przyjemnej korzennej nutki 😉 )
  • 1 łyżka, płaska brązowego cukru
  • 1 łyżka granulowanego czosnku ( płaska )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny do smaku

dodatkowo:

  • 2 szklanki bulionu (lub kostka mięsna rozpuszczona w wodzie)
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
  • smalec do smażenia




Mięso oczyść ze zbędnych elementów. Przemyj zimną wodą osusz ręcznikiem i pokrój w średniej grubości plastry. Mniej więcej 1-1,5 cm. Obtocz w mące. W głębokiej brytfance lub garnku o nieprzywierającej powierzchni, rozgrzej smalec. Obsmaż na nim mocno kawałki wieprzowiny. Tak żeby każdy był brązowy. Im lepiej przysmażone mięso, tym smaczniejszy sos.

Następnie podlej bulionem, posyp posiekaną, surową cebulą i wszystkimi przyprawami z listy. Oczywiście maggi, sól i cukier także 😉 . Nakryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu, około 1,5 godziny. W razie potrzeby dolej bulionu gdyby zbyt mocno odparował. Na koniec zagęść wywar mięsny, wodą z mąką. Tak aby uzyskać sos lubianej konsystencji. Poduś jeszcze chwilkę około 5 minut i serwuj na gorąco. Najlepsze, klasycznie z ziemniakami i mizerią .. 😉 Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *