Mini krokiety z pastą pieczarkową
Krokiety to doskonały dodatek do każdej zupy . Mogą także z powodzeniem stanowić danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które łatwo przygotować . Nadziewane pastą pieczarkową są po prostu pyszne . Fakt że są niewielkich rozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa . Tym razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … 😉
Składniki :
ciasto :
- mąka pszenna ,około 2 szklanki
- woda
- sól
farsz :
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli i mieszamy , powoli wlewając wodę ,najlepiej mikserem żeby nie było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce , czosnek wyciskamy praską .
Wszystko doprawiamy solą , smażymy na maśle do momentu aż pieczarki i cebula będą rumiane i miękkie . Odstawiamy do wystudzenia . Blendujemy na gładką pastę i doprawiamy pieprzem . Każdy naleśnik smarujemy pastą pieczarkową , zwijamy w krokiecik . Obtaczamy jak schabowe w jajku i bułce tartej . Na 30 minut wkładamy do lodówki . Zabieg ten sprawi że nie będą się rozwalać . Smażymy na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno . Smacznego !