Młoda kapusta duszona z kiełbasą , szybki obiad
Pyszna, młoda kapusta duszona z kiełbasą śląską , to bardzo łatwe danie . Smakuje wyśmienicie , jest po prostu niezawodne . Nawet w upalne dni , jeśli podacie ją lekko ciepłą , a nie gorącą , będzie znakomitym pomysłem na obiad . Moi chłopcy lubią bardzo to danie . Zawsze robię większy garnek i tak na szybko w biegu , ładują sobie na talerze , na chwilę do mikrofali i gotowe 🙂 Ja mam cały dzień spokój, a oni pełne brzuszki 😉 Polecam szczególnie ,że młodej kapusty nie brakuje ,a lista składników na to danie jest niezwykle krótka 😉
składniki :
- 1,5 główki młodej kapusty
- 4 kiełbaski śląskie
- 1 duża , młoda marchewka
- 1 duża cebula
- sól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na kawałki . Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę , a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelnię wrzucamy kiełbaskę z cebulą i smażymy tak długo , aż się zarumieni . Osobiście nie dodaję tłuszczu , korzystam z tego , który się wytopi z kiełbasy . Zawartość patelni przekładamy do garnka , dodajemy kapustę i startą marchew. Doprawiamy solą do smaku , wlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości . Warto co jakiś czas zamieszać , kapusta powinna puścić tyle soku ,że nie ma zagrożenia że się przypali . Ważne ,żeby dusić na niewielkim ogniu . Serwujemy na ciepło , nie koniecznie na gorąco 😉 Smacznego !