Młode, nadziewane ziemniaki, genialny pomysł na obiad.
Młode ziemniaki, to chyba przysmak, większości naszej narodowej populacji.. Ujmując to tak, zimno statystycznie.. Jak ja nienawidzę urzędu statystycznego, który w związku z tym, że prowadzę działalność gospodarczą, ciągle coś ode mnie chce..w postaci durnych raportów, na które nikt nie ma czasu. Ale do rzeczy.. Ziemniaki, według tego przepisu, to po prostu niebo, w piekle,na ziemi 😉 Cudo.. Spróbuj, oceń i pokochaj lub znienawidź 😉
Składniki na 3 osoby:
- 9 małych młodych ziemniaków
- 18 plasterków, wędzonego boczku
- 2 średniej wielkości cebulę
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz kurzy, kaczy lub inny do wysmarowania blachy do pieczenia
Ziemniaki umyj, dokładnie, tak żeby skórka była czysta. Natnij jak na zdjęciu, nie do końca, ale bardzo gęsto. W każde nacięcie, włóż plasterek boczku i cebuli. Oprósz papryką, czosnkiem, solą do smaku. Tłuszczem wysmaruj blaszkę do pieczenia, obficie i grubo. Ułóż na niej ziemniaki i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około 50-60 minut, bez termoobiegu. Serwuj na gorąco jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych 😉 Smacznego !