„Niecodzienna” sałatka obiadowa z przepiórczymi jajkami

Rate this post

„Niecodzienna”  sałatka obiadowa z przepiórczymi jajkami

Ta niecodzienna sałatka obiadowa , jest świetnym uzupełnieniem każdego dania obiadowego. Nawet podana solo ,tylko w towarzystwie frytek zapewni uczucie sytości . Prosta , pyszna i bardzo łatwa do zrobienia . Doskonała bomba witaminowa . Bez wielkiej ilości składników i kombinacji , bo takie potrawy są najlepsze . Chętnie się wraca do prostoty . 😉 Polecam tym bardziej ,że właśnie w ogrodzie ,zaczęły dojrzewać pomidory malinowe , a one są do sałatek najlepsze na świecie ..mniam .. 😉 

Składniki :
  • 2 pomidory malinowe , słodkie ,  mięsiste i mocno dojrzałe 😉
  • 1 zielona papryka grubościenna
  • 1 mała cebulka , najlepiej szalotka
  • 8 przepiórczych jaj
sos :
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta suszonego , roztartego w palcach cząbru
  • sól , pieprz do smaku





Przepiórcze jajka gotujemy , wrzucając je na wrzącą wodę i trzymając w niej około 3-4 minuty . Następnie zlewamy wrzątek i jajka natychmiast zalewamy zimną wodą , odstawiamy do ostygnięcia . Obieramy ze skorupek , przekrawamy na pół . Pomidory kroimy w plasterki dowolnej wielkości , ja preferuję półksiężyce 😉 Paprykę najlepiej pociąć w niezbyt długie paski . Warzywa przekładamy razem do miski  . Składniki na sos łączymy ze sobą i przelewamy do warzyw . Mieszamy , odstawiamy na około 30 minut , żeby wszystko się przegryzło . Na koniec dodajemy jajka . Podajemy w dowolny sposób , ja serwowałam do gyrosa z frytkami 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *