„Niecodzienna” sałatka obiadowa z przepiórczymi jajkami
Ta niecodzienna sałatka obiadowa , jest świetnym uzupełnieniem każdego dania obiadowego. Nawet podana solo ,tylko w towarzystwie frytek zapewni uczucie sytości . Prosta , pyszna i bardzo łatwa do zrobienia . Doskonała bomba witaminowa . Bez wielkiej ilości składników i kombinacji , bo takie potrawy są najlepsze . Chętnie się wraca do prostoty . 😉 Polecam tym bardziej ,że właśnie w ogrodzie ,zaczęły dojrzewać pomidory malinowe , a one są do sałatek najlepsze na świecie ..mniam .. 😉
Składniki :
- 2 pomidory malinowe , słodkie , mięsiste i mocno dojrzałe 😉
- 1 zielona papryka grubościenna
- 1 mała cebulka , najlepiej szalotka
- 8 przepiórczych jaj
sos :
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta suszonego , roztartego w palcach cząbru
- sól , pieprz do smaku
Przepiórcze jajka gotujemy , wrzucając je na wrzącą wodę i trzymając w niej około 3-4 minuty . Następnie zlewamy wrzątek i jajka natychmiast zalewamy zimną wodą , odstawiamy do ostygnięcia . Obieramy ze skorupek , przekrawamy na pół . Pomidory kroimy w plasterki dowolnej wielkości , ja preferuję półksiężyce 😉 Paprykę najlepiej pociąć w niezbyt długie paski . Warzywa przekładamy razem do miski . Składniki na sos łączymy ze sobą i przelewamy do warzyw . Mieszamy , odstawiamy na około 30 minut , żeby wszystko się przegryzło . Na koniec dodajemy jajka . Podajemy w dowolny sposób , ja serwowałam do gyrosa z frytkami 😉 Smacznego !