Obiad zamknięty w karkówce

4.9/5 - (7 votes)

Obiad zamknięty w karkówce

Obiad zamknięty w karkówce to ciekawa propozycja dla zapracowanych, zabieganych i tych którzy nie lubią używać zbyt dużo garów 😉 Wymaga jedynie blaszki do pieczenia. Ten posiłek zawiera wszystko czego potrzeba aby uzyskać, pełne danie obiadowe. Są ziemniaki, warzywa, czyli cukinia, cebula, papryka i nawet dynia.. a całość zamknięta w cieniutko rozklepanych plastrach mięsa z karkówki 😉 Genialnie proste, niebanalnie ciekawe i mega smaczne 😉 Moja męska część rodzinki, po prostu zakochała się w tym daniu. Dodatkowo warto, na bazie wywaru po pieczeniu zrobić sos warzywny, wtedy jest jeszcze lepsze 😉

składniki na 3 osoby:

  • 3 grube plastry karkówki
  • 1 mały bakłażan
  • 1/2 małej dyni Hokkaido
  • 3 średnie, ziemniaki
  • 3 małe cebule
  • 1 czerwona papryka
  • majonez
  • 3 łyżki sosu pindżur lub ajwar, można pominąć w ostateczności
  • 3 łyżeczki, mieszanki ziół prowansalskich
  • 3 płaskie, łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • sól, pieprz  do smaku

dodatkowo:

  • wykałaczki do spięcia całości

Plastry karkówki rozklep cieniutko i każdy przekrój na pół. Do jednej porcji będziesz potrzebował dwóch połówek. Wszystkie warzywa obierz i skrój cieniutko w plasterki na mandolinie do warzyw. Cebulę i bakłażana, obsmaż lub opiecz w piekarniku, do uzyskania lekko złocistej barwy. Blaszkę do pieczenia posmaruj majonezem, ułóż 3 plastry karkówki, dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką oraz czosnkiem. Na każdym plastrze, ułóż trochę cebuli, następnie plastry ziemniaków, papryki, bakłażana, pastę pindżur, ponownie ziemniaki, cebulę i nakryj pozostałymi połówkami karkówki, lekko dociskając. Pamiętaj, żeby każdą warstwę delikatnie posolić i posypać czosnkiem.



Wierzch, posyp ziołami, czosnkiem, papryką , solą i pieprzem do smaku, oraz pokryj porządną warstwą majonezu. Ustabilizuj wykałaczkami (jak na zdjęciu), żeby podczas pieczenia nic się nie rozjechało i nie rozpadło 😉 Piecz w piekarniku w temperaturze 170 C przez około 60 minut z termoobiegiem. W razie potrzeby możesz lekko okryć górną warstwę folią aluminiową, żeby się nie przypalało. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, może to być sos na bazie pieczonych warzyw, jak w moim przypadku ( pieczony czosnek i papryka, zblednowane razem z dodatkiem soli do smaku 😉 ) . Ten obiad nie potrzebuje już innych dodatków, wszystko ma w „sobie” 😉 .Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *