Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory

4.7/5 - (4 votes)

Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory

Kanapkowe Kartuskie , to doskonałe , chrupiące ogórki w zalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś sosik i pyszne „szamanko „gotowe 😉 Nawet w nocy na szybki  jak nielegalnie , zalegają w wakacje przed kompem do rana , a głód to nie matka , oszukać się nie da 😉

Składniki :
  • 4 kg ogórków ( około , wiadomo to nie apteka 😉 )
  • 2-3 duże marchewki
  • 3-4 cebule
  • po dwa listki laurowe na słoik
  • po 1 łyżeczce ,gorczycy białej na słoik
  • po kilka kulek ziela angielskiego na słoik
  • kwiat kopru z łodygą na każdy słoik
zalewa :
  • 2 l wody
  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

 



Ogórki zalewamy zimną woda , tak ,żeby były całkowicie zakryte i zostawiamy na dwie godziny . Spowoduje to ,że będą bardziej jędrne . Po tym czasie , myjemy i kroimy w plastry , ja preferuję opcję wzdłuż 😉 No ale oczywiście, można plasterki jeśli ktoś koniecznie chce , albo musi 😉  Marchewkę ścieramy na tarce , a cebulkę tniemy w krążki . W czystych słoikach , układamy ogórki z marchewką  , zielem , gorczycą , liściem laurowym i koprem. Składniki na zalewę , umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewą , zalewamy ogórki , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia . Drugiego dnia pasteryzujemy około 3 minut od zagotowania . Gotowe , można spokojnie przechowywać w spiżarce, nawet dwa lata 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *