Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory
Kanapkowe Kartuskie , to doskonałe , chrupiące ogórki w zalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś sosik i pyszne „szamanko „gotowe 😉 Nawet w nocy na szybki jak nielegalnie , zalegają w wakacje przed kompem do rana , a głód to nie matka , oszukać się nie da 😉
Składniki :
- 4 kg ogórków ( około , wiadomo to nie apteka 😉 )
- 2-3 duże marchewki
- 3-4 cebule
- po dwa listki laurowe na słoik
- po 1 łyżeczce ,gorczycy białej na słoik
- po kilka kulek ziela angielskiego na słoik
- kwiat kopru z łodygą na każdy słoik
zalewa :
- 2 l wody
- 3 szklanki octu
- 4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Ogórki zalewamy zimną woda , tak ,żeby były całkowicie zakryte i zostawiamy na dwie godziny . Spowoduje to ,że będą bardziej jędrne . Po tym czasie , myjemy i kroimy w plastry , ja preferuję opcję wzdłuż 😉 No ale oczywiście, można plasterki jeśli ktoś koniecznie chce , albo musi 😉 Marchewkę ścieramy na tarce , a cebulkę tniemy w krążki . W czystych słoikach , układamy ogórki z marchewką , zielem , gorczycą , liściem laurowym i koprem. Składniki na zalewę , umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewą , zalewamy ogórki , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia . Drugiego dnia pasteryzujemy około 3 minut od zagotowania . Gotowe , można spokojnie przechowywać w spiżarce, nawet dwa lata 😉 Smacznego !
Przeczytałam Krakuskie 😛 a tak w temacie to też mają dobre chociaż najlepszy chrzan 😀