Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku

5/5 - (70 votes)

Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku

Pyszne, mega chrupiące, aromatyczne i banalnie proste do przyrządzenia. Jedyny haczyk w tym przepisie to tłuszcz, powinien być kaczy lub gęsi. Inaczej ziemniaki nie będą miały swojego charakterystycznego smaczku i chrupkości. To znaczy, będą chrupiące, nawet jeśli użyjesz smalcu wieprzowego, tylko inaczej, mniej spektakularnie.. No i zmieni się smak, jednak tłuszcz ptactwa wodnego ma zdecydowanie odmienny aromat od naszej chlewikowej „blondyny” 😉 Olej całkowicie nie nadaje się do tej potrawy. Nie da się za jego pomocą uzyskać charakterystycznej faktury, ani smaku…a ziemniaki będą przypominać frytki, a nie angielskie opiekańce. Cóż.. to chyba tyle w temacie wstępu 😉

składniki :

  • 9-10 małych, ziemniaków w typie B lub C ( czyli ogólnoużytkowe lub lekko mączyste, najlepsze według mnie są Jelly , ale ty musisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian 😉 )
  • 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego 😉 )
  • 3 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki
  • biały pieprz do smaku

 

Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg jest jednak bardzo istotny, gdyż zapewnia chrupkość po upieczeniu. Wsyp do wody ziemniaki i ugotuj do momentu gdy zaczną być miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Lepiej nie dogotować niż przegotować 😉  Odcedź od wrzątku, przelej zimną wodą jak makaron, porządnie aż zaczną stygnąć. Odstaw na sitku do całkowitego wystudzenia i osuszenia jednocześnie. Następnie wysyp je na blaszkę do pieczenia o nieco wyższych brzegach, takich żeby tłuszcz nie uciekał 😉



W mikrofalówce lub rondelku rozpuść kaczy lub gęsi smalec . Ma być płynny ale nie zagotowany. Polej nim ziemniaki, dopraw papryką, białym pieprzem, solą do smaku. Wymieszaj, żeby każdy kawałek pokrył się tłuszczem i przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C z włączonym termoobiegiem (górna i dolna grzałka). Piecz, obracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym.. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty 😉 Pyszne nawet solo do piwa 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *