Panierowane kotlety z kaczej piersi
Brzmi nieco ekstrawagancko , ale są pyszne . Wiem że kaczka jest dość drogim mięsem , ale przepis ten dedykuję wszystkim hodowcom tego sympatycznego ptaka . Mam spore stadko i zawsze szukam przepisów jak ciekawie przyrządzić to mięso , a tu w sieci poza pieczoną w całości kaczuchą .. posucha jak na Saharze.. Tak więc zamieszczam ten przepis nawet jeśli skorzysta z niego tylko kilka osób to i tak warto bo to pyszna potrawa . Kaczuchy są wspaniałymi ptakami , które powinno się bardziej propagować tym mocniej iż są łatwe w hodowli i mega smaczne . Polecam 😉
składniki na 4 osoby ;
- 4 kacze piersi bez skóry i kości
- 2 jajka kacze lub kurze
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kacze piersi lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem . Mają pozostać dość grube , nie jak pergamin 😉 Każdy kawałek mięsa doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku . Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Podobnie jak schabowe 😉 Smażymy krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni do momentu aż panierka nabierze złotego koloru . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !