Panierowane pieczarki, danie w 5 minut

Rate this post

Panierowane pieczarki , danie w 5 minut

Kiedy wszystko się nam przeje , a domownicy ze smętną miną gapiąc się w talerze , oczekują cudu . Wtedy można spróbować np. panierowanych pieczarek . Fajna , prosta potrawa , a do tego mega uniwersalna . Doskonale, sprawdzi się nawet na zimno jako przekąska, na imprezie lub lekka kolacja . Tak przyrządzone pieczarki są smaczne , prawie jak kotlety schabowe ..no , nie oczywiście ,że przegięłam , nic nie jest tak smaczne jak schabowe 😉 No są niezłe i tyle , ugotujcie i spróbujcie 😉

Panierowane pieczarki

składniki :

img_7640

Pieczarki oczyszczamy z resztek torfu , a następnie wyłamujemy ogonki . Bardzo łatwo to zrobić , gdyż złapane mocno , łatwo się poddają 😉  Jajka roztrzepujemy w misce , tak aby białko i żółtko się połączyły ( jak do schabowych ) . W drugiej misce , umieszczamy bułkę tartą . Pieczarki solimy , pieprzymy i obtaczamy najpierw w jajku , potem w bułce i znowu w jajku , następnie w bułce .

img_7641

Tak ” zabezpieczone ”  panierką, smażymy w dość głębokim oleju ( pieczarka musi być zanurzona do 1/2 wysokości  ) . Olej koniecznie musi być dobrze rozgrzany , żeby grzyby nie piły go w nadmiarze . Smażymy na złoty kolor z obu stron , jak tylko panierka zrobi się złocista i chrupka , wyjmujemy  na papierowy ręcznik ,żeby odsączyć nadmiary oleju i natychmiast serwujemy 😉 Doskonale smakują ze wszystkim , a także z każdym dipem lub jogurtowym sosem . Smacznego 😉

img_7653

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *