Paprykowo – pieczarkowy pęczak
Doskonałym dodatkiem do obiadu , a może nawet daniem głównym , może stać się pyszny pęczak . No tak , nie wszyscy temu przyklasną , część z Was stwierdzi ,że pyszny i pęczak , nie idą w parze . Nic bardziej mylnego , w tej postaci kasza przekona , każdego , nawet dzieci , jest naprawdę bardzo smakowita , przepięknie pachnie i co najważniejsze , prosta do wykonania . Warto czasami wpuścić do kuchni coś bardziej zdrowego , a jeśli dzięki temu , uda nam się zaszczepić w dzieciach odrobinę miłości do zdrowego odżywiana , tym bardziej warto 😉
Składniki :
- 2 szklanki suchej kaszy pęczak
- 1/2 czerwonej papryki ,świeżej
- 1 mała cebulka
- 6-7 pieczarek
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki – czubata
- 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki ( można więcej , lub mniej jak , ktoś lubi 😉 )
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cukru ( lub łyżeczka miodu )
- łyżka masła , parę kropli oleju
Warzywa , cebulę , paprykę i pieczarki , siekamy drobniutko i podsmażamy na złoty kolor – odstawiamy . Na głębszej , patelni, roztapiamy masło z odrobiną oleju ( zapobiega przypalaniu ) , wsypujemy pęczak i smażymy , prażymy go kilka minut 2-3 minuty , ciągle mieszając – ten proces nadaje kaszy smak . Następnie wsypujemy mieloną paprykę ( obie 😉 ) , czosnek i chwilkę -dosłownie parę zamieszań , smażymy , uważając , żeby nie przypalić .
Dolewamy 2 szklanki wody , wrzucamy kostkę rosołową, warzywa i dusimy na małym ogniu , dość często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając , delikatnie ( nie za wiele , bo wyjdzie zupa , lepiej częściej i mniej ) wodą , aż do momentu ,gdy kasza zrobi się miękka i wchłonie praktycznie całą wodę – wtedy wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę pod przykryciem ,żeby doszła 😉
Wszystko super, ale kostka rosołowa psuje wszystko….
Spróbuję, ale na pewno bez chemii !