Pieczarkowe kulki obiadowe
Pieczarkowe kulki obiadowe to fajna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, czy ryżu. Pyszne, ciekawe w smaku i niebanalne danie, które zachwyci każdego. Proste w wykonaniu, a do tego można do ich wykonania, wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia. Polecam, szczególnie w okresie upałów gdyż z powodzeniem możesz je serwować także na zimno w towarzystwie dowolnych dipów. Dobrym pomysłem jest też zabranie kulek na piknik nad jeziorem..na świeżym powietrzu wszystko smakuje jeszcze lepiej 😉
składniki na 3-4 osoby :
- tradycyjnie gotowane, krojone w małe kawałki ziemniaki ( mniej więcej taka porcja, ile mieści się w bulionówce z lekkim czubkiem 😉 )
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- smalec wieprzowy do smażenia
Ziemniaki przepuść dwukrotnie przez praskę do ziemniaków, lub jeśli jej nie masz, porządnie, wielokrotnie utłucz tłuczkiem, tak żeby nie było grudek. Pieczarki i cebulę posiekaj na kawałki i obsmaż na złoty kolor razem z wyciśniętym praską czosnkiem, sola i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu zmiel maszynką lub zblenduj blenderem, ważne żebyś nie zrobił z tego papki, kawałki mają być wyczuwalne 😉
Przełóż do miski ziemniaki, pieczarki , dodaj mąkę, roztrzepane widelcem jajko, sól, pieprz do smaku. Wymieszaj na gładką masę. Będzie ona nieco kleista i lepka. W razie gdyby była zbyt luźna, gdyż wiadomo jajka i duże łyżki różnią się od siebie 😉 Można dodać więcej mąki. Formuj z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu, do momentu aż będą apetycznie złociste 😉 Serwuj na gorąco lub na zimno . Smacznego !
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/