Pieczarkowy makaron z pysznym sosem
Makarony to nieodłączny element diety rodzinnej . Proste w przygotowaniu , wolne od porażek . Tu zawsze wszystko się udaje i smakuje , bo makaron jest po prostu ..nie do zastąpienia . Czasami myślę , że wyparł troszkę nasze rodzime ziemniaki 😉 Cóż tak naprawdę to one nie są krajowe tylko przywędrowały za oceanu , więc czemu nie adoptować makaronu od Włochów 😉 Moi chłopcy są za , oczywiście kochają ten typ potraw . Starszy potrafi jeść makarony z sosami prawie codziennie , młodszy nieco mniej ale też nie pogardzi 😉 A mój M nigdy nie odmawia dobrej pasty i nie chodzi tu bynajmniej o pastę do zębów 😉 Polecam , godny , prosty przepis 😉
Składniki na 4 osoby :
- opakowanie makaronu , dowolnego kształtu , ja użyłam muszelek
- 2 piersi z kurczaka ( pojedyńcze filety )
- 8-9 pieczarek
- 1 cebula
- kawałek cukinii ( ja miałam żółtą )
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki drobno tartego parmezanu lub gran padana
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Tak przygotowany wychodzi najlepszy 😉 Producent wie co pisze 😉 Pieczarki i cebulę siekamy w dowolne kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku . Po kilku minutach smażenia dodajemy pokrojona cukinię i piersi z kurczaka . Po około 5 minutach smażenia , dolewamy śmietanę , dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Dusimy około 10 minut . Na koniec sos zagęszczamy tartym parmezanem i serwujemy na gorąco , wymieszany z makaronem i obficie doprawiamy pieprzem . Smacznego !
Wygląda całkiem apetycznie. Uwielbiam pieczarki w połączeniu z makaronem, więc podejrzewam, że bardzo by mi zasmakowało 🙂