Pieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym
Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki 😉 Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona ma zawsze największą liczbę amatorów , a jeśli do tego jest kremowy , aksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą 😉 Mięsko jest delikatne a sos…po prostu pyszny 😉
Składniki
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- sól , pieprz do smaku
- sos :
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- dodatkowo :
- woreczek do pieczenia
Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron na bardzo gorącej patelni , żeby zamknąć soki w mięsie . Mięso ma mieć rumieńce ale w środku ma być jeszcze surowe . Po tym zabiegu, karkówka pozostanie soczysta po upieczeniu . Obsmażone plastry solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w woreczku do pieczenia , na przemian z plasterkami cebuli . Worek zamykamy i wkładamy do piekarnika , nie musi być nagrzany . Pieczemy w temperaturze 160 C z termoobiegiem około 30-40 minut .
Na drugiej patelni podsmażamy siekaną drobno cebulkę z wyciśniętym praską czosnkiem , jak już się zrumieni przekładamy ją do rondelka . Pieczarki kroimy w plasterki i rumienimy na maśle . Ładnie podsmażone, dodajemy do rondelka z cebulą . Zalewamy śmietaną , doprawiamy gałką , solą do smaku i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas mieszając . Gotujemy do momentu aż sos uzyska lubianą przez nas konsystencję . Trwa to około 10 minut . Na koniec wyjmujemy gorącą karkówkę , obficie polewamy , kremowym ,pieczarkowym sosem i doprawiamy pieprzem . Serwujemy na gorąco . Doskonała z każdym dodatkiem . Ja podałam z pieczonymi kasztanami i plackiem ziemniaczanym. Smacznego !