Pieczone ziemniaki po bałkańsku, pyszny obiad
Cześć kochani! Jak tam wasze humory? Ja jestem w siódmym niebie, bo w końcu nadeszło lato i słońce. Nie ma to jak cieszyć się ciepłem i promieniami, które rozświetlają nasze dni. A co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje i pada deszcz? Nie martwcie się, mam dla was idealne rozwiązanie – pieczone ziemniaczki po bałkańsku. To danie, które zawsze poprawia mi nastrój i smakuje wyśmienicie. Ziemniaczki są miękkie w środku i pełne aromatu dzięki dodatkowi przypraw i białego sera. Nie są to może najlżejsze kalorycznie potrawy, ale za to najbardziej pyszne 😉 A przygotowanie ich jest banalnie proste i szybkie. Zapraszam was do zapoznania się z przepisem i spróbowania tego cuda w domu. Gwarantuję, że nie pożałujecie!
Składniki dla 4 osób:
- 4 duże, młode ziemniaki
- garść młodych listków szpinaku lub mangold (burak liściowy)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki ( możesz użyć też zwykłej 😉 )
- 1/2 kostki twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietany 30%
- 4 kawałeczki masła ( po jednym pod każdy ziemniaczek 😉 )
- 1 łyżka masła do podduszenia szpinaku i cebulki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz czarny do smaku
dodatkowo:
- folia lub papier do pieczenia
Ziemniaki umyj, ugotuj do miękkości. Wystudź, przekrój na pół. Z każdej połówki wyjmij miąższ, tak żeby otrzymać puste „łódeczki”. Miąższ przełóż do miski. Na patelni roztop masło i przesmaż na nim wyciśnięty praską czosnek, cebulkę. Jak cebula zmięknie dodaj szpinak i już tylko przeturlaj do momentu aż listki się skurczą. Przełóż wszystko do miąższu ziemniaków. Na gorąco bez studzenia.
Dodaj twaróg, śmietanę, gałkę, miód, sól i pieprz do smaku. Ugnieć farsz widelcem do połączenia składników. Każdą połówkę ziemniaka napełnij farszem. Ułóż na kawałku masła ułożonego na folii lub papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180C. Wstaw ziemniaki i piecz do momentu aż wierzch się zrumieni . Około 30 minut. Serwuj posypane zieleniną dowolnego gatunku 😉 Idealne na ciepło i na zimno. Doskonałe także z sosami jogurtowymi takimi jak np. Country dip. Smacznego!