Pierogi z warzywami i soczewicą
Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne na świeżo , a obłędne po odsmażeniu . Polecam , wystarczy troszkę się pomęczyć i efekt jest wspaniały . Najlepiej zrobić więcej i po ugotowaniu zamrozić -starczą wtedy na dłużej 😉
Składniki :
Ciasto
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta cukru , szczypta soli
- 0,5 l wody
Farsz :
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 korzenie pietruszki- dość duże
- 3 łodygi selera naciowego
- 200 g wędzonego boczku lub szynki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut .
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Na przyprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron) wodę do wrzenia i ostrożnie wpuszczamy na nią pierogi , jak wypłyną , odczekać jeszcze około 2-3 minut i można wyjmować . Doskonałe , polane prażoną cebulką lub boczkiem 😉 Polecam !
Uwielbiam pierogi z soczewicą. Roboty jednak jest przy nich sporo, więc faktycznie najlepiej zrobić od razu większą porcję i zamrozić część 🙂
Lubię pierogi z farszem z soczewicy, pycha 🙂