Pizza ” Valencia „
Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia 😉 Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie nie w polskich smakach – bo jest włoska 😉 , pyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym 😉 Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych .
Składniki na dwie pizze średniej wielkości :
ciasto :
- 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg )
- 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru
pozostałe składniki :
- kilka plastrów salami
- kulka mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1-2 pieczarki
- zielone krojone oliwki
- sos do pizzy ( ja używam ketchupu z cukinii własnej produkcji – tutaj przepis )
- szczypta suszonego oregano , bazylii , tyle ile lubicie do smaku
- tarty ser żółty , dowolnego rodzaju
Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce 😉 ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii lub innym pomidorowym mazidłem 😉 Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu ( grzałki góra i dół ) . Pieczemy do momentu , aż brzegi lekko zaczną brązowieć . Gotowe , podajemy na gorąco 😉 . Smacznego !
Pizza to proste danie