Placki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii
Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni 😉 Cóż nawet u osób , zaganianych , żołądek dopomina się o swoje i nie odpuści , tak więc dajmy mu placka , niech nie burczy i bulgocze , jak balon z pracującym winem.. 😉
Składniki :
- 6 młodych ziemniaków
- 1/2 małej cukinii
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól , pieprz do smaku
xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl
Ziemniaki dokładnie myjemy , nie obieramy , skórka ma najwięcej witamin , a u młodych ziemniaków jest dodatkowo cieniutka , nie wyczuwalna . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy ( nie ściemnieją , będą bardziej apetyczne 😉 ) Tak samo z cukinią , nie obieramy , tylko ścieramy ze skórką , na grubych oczkach . Cebulę obieramy , ścieramy na grubych oczkach ,czosnek na malutkich oczkach . Seler naciowy, także ścieramy na grubych oczkach , źle się go trze , musi być świeży i jędrny ,żeby nie rozdwajał się na włókna . Wszystkie warzywa , przekładamy do miski , solimy , dodajemy cukier i mieszamy . Odstawiamy na godzinę ,żeby warzywa puściły sok . Nadmiar soku zlewamy , warzywa lekko wyciskamy , wkładamy ponownie do miski . Dodajemy roztrzepane jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , pieprz , kolendrę . Mieszamy , konsystencja powinna być gęsta , jeśli nie jest ,dosypcie troszkę więcej mąki .Warzywa , mają różną zawartość ,wody w poszczególnym okresie wegetacji , zależną nawet od pogody i nie sposób ,dokładnie określić, ile mąki dodać . Małe porcje ciasta ,smażymy na złoty kolor , na dość głębokim oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej 😉 Smacznego !