Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka
Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka , to doskonały wybór w środku tygodnia , kiedy brak czasu na bardziej wymyślne dania . Idealnie smakują z sosem grzybowym , a wiadomo ,że mamy klęskę urodzaju i coś trzeba z grzybolami wyczarować , żeby nie zmarnować 😉 Moi chłopcy , jak słyszą placki z sosem , bez kaprysów i grymasów sadowią się przy stole . To zawsze genialny obiad , chrupiący , sycący i aromatyczny . Polecam 😉 Tym bardziej że banalnie prosty i dość szybki , pomijając proces ścierania warzyw na tarce 😉
składniki na 4 osoby :
- 4- 5 ziemniaków
- 1 mały seler
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula , średniej wielkości
- 1/2 małej cukinii
- 2 duże pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól pieprz do smaku
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach . Tylko czosnek i cebulę ścieramy na małych oczkach . Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę . Po tym czasie odciskamy zebrany sok . Filety z piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę . Wkładamy do miski z warzywami , mieszamy . Dodajemy jajka , mąkę , miód , gałkę , sól , pieprz do smaku , mieszamy , aż składniki się połączą . Smażymy na rozgrzanym oleju , na złoto z obu stron , wykładając niezbyt grube porcje masy . Serwujemy na gorąco po uprzednim odsączeniu na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Wprost niebiańskie z sosem grzybowym lub jogurtowo- koperkowym 😉 Smacznego !