Potrawka z drobiowych żołądków
Potrawka z żołądków , potrafi wystraszyć nie jednego , niektórzy krzywią się już na samą myśl o zjedzeniu żołądków 😉 Cóż ja lubię podroby , a niektóre nawet uwielbiam , jak serduszka , czy wątróbkę . Nawet moje dzieciaki nimi nie gardzą , kochają serduszka drobiowe i potrawkę z żołądków , jakoś tylko do wątróbki , nie mogę ich przekonać . Dobrze przyrządzone żołądki są naprawdę przepyszne , podane z makaronem i szczypiorkiem .. uwierzcie , bajka 😉
Składniki na 4 osoby :
- 1,5 kg drobiowych żołądków ( mocno się kurczą w gotowaniu )
- 2 gałązki selera naciowego
- 4 -5 pieczarek
- 50 ml słodkiej śmietany
- 2 kostki rosołowe drobiowe lub 2 szklanki rosołu, jeśli mamy
- 2 szklanki wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję )
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka klarowanego masła
- mąka wymieszana z woda do zagęszczenia sosu ( 1 duża, łyżka mąki na trochę więcej niż pół szklanki wody )
- pęczek szczypiorku do posypania
Żołądki płukamy, oczyszczamy z wszelkich farfocli i kroimy na mniejsze kawałki , takie ,żeby wygodnie się jadło . Na maśle , przesmażamy pokrojony w plasterki seler naciowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając .
Po tym czasie żołądki , powinny być już miękkie , jeśli woda zbytnio odparowała , można troszkę dolać . Nadal gotując , powoli mieszając , wlewamy mąkę, rozrobioną w wodzie , do momentu aż sos będzie miał żądaną konsystencję ( tu już musicie sami zdecydować , jedni lubią gęste , inni rzadsze sosy 😉 ) . Na koniec dolewamy śmietankę , pieprzymy do smaku i gotowe . Potrawkę z drobiowych żołądków ,podajemy na gorąco do ryżu , kaszy lub makaronu , koniecznie posypaną szczypiorkiem . Smacznego !