Potrawka z indyka z grzybami leśnymi

5/5 - (1 vote)

Potrawka z indyka z grzybami leśnymi

Ponownie grzyby.. Grzyby leśne, znowu… tu to już tylko o grzybach i z grzybów co za zgrzybiały blog… 😉 Był urodzaj jest co jeść, na następne trzeba będzie poczekać rok więc trzeba korzystać, Jak się skończą przyjdzie czas na pieczarki i inne czarki 😉 Potrawka z udźca indyka to fajne, szybkie danie o głębokim smaku. Doprawione świeżym tymiankiem nie ma sobie równych. Polecam wypróbować z ryżem warzywnym 😉

składniki na 4-5 osób:

  • 0,5 kg filetu z udźca indyka
  • 1 słoik 0,5 smażonych grzybów leśnych ( około 2 szklanek obgotowanych świeżych)
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki lub kawałek pasternaku
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu Worcester ( możesz zastąpić odrobinka maggi)
  • świeży tymianek (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1,5 szklanki bulionu z indyka ( możesz użyć z kostki np. cielęcej jest najbardziej zbliżona smakiem-delikatna)
  • 1 łyżka masła
  • mąka pszenna rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu



Indyka pokrój w dowolne kawałki, zrumień na maśle. Jak będzie złocisty, dodaj cebulkę, ponownie przesmaż. Następnie dorzuć grzyby i także usmaż na złoto. Na koniec dołóż pokrojoną marchewkę, pietruszkę (pasternak). Wlej bulion, dopraw miodem, sosem Worcester, czosnkiem, solą do smaku. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.

Na koniec wlej śmietankę, ponownie doprowadź do wrzenia i zagęść mąką z wodą do lubianej konsystencji. Zdejmij z ognia i posyp tymiankiem. Serwuj z ryżem lub kaszą. Chociaż i ziemniaczki się pewnie na takie towarzystwo nie obrażą 😉 Odgrzewana potrawka, robi się jeszcze smaczniejsza, więc możesz przygotować dzień wcześniej. Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *