Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem
Naprawdę prosta babka , a do tego bardzo smaczna , przyjemnie, cieplutko waniliowa i mimo ,że nie jest to szczyt cukierniczych umiejętności ( bynajmniej nie moich , bo ich nie posiadam 😉 ) polecam , gorąco 😉 . Czas świąt wielkanocnych , jest bardzo pracowity , ogród budzi się do życia , ukazując wszelkie zimowe brudy , które czas uprzątnąć . Warzywniak i tunel , prosi o zasiedlenie . Do tego kury i przepiórki zaczynają lęgi , co dla mnie znaczy sporo pracy 😉 Tak więc potrawy na święta nie mogą być skomplikowane , ani pracochłonne , mają być proste i pyszne . Dokładnie , tak , a nie inaczej , bo wiosna jest zbyt zapracowana żeby sterczeć godzinami w kuchni 😉
Składniki na małą formę :
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka cukru waniliowego
- aromat waniliowy – 5 kropli
lukier :
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 5 kropli aromatu śmietankowego
dodatkowo : kandyzowane owoce do ozdoby ( tu był ananas 😉 )
Na początek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę . Wciąż ubijając , dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej 😉 ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności 😉 ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem . Gotowe 😉 Smacznego !