Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka
Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek jako dodatkowy bonus . Moja wersja jest taka bardzo uboga , kapusta , cebula i pieczarki 😉 Ale taką lubimy najbardziej . Taka kapusta doskonale uzupełni także posiłki mięsne , jako towarzysz do schabowego 🙂 Proste potrawy są naprawdę nie doceniane a szkoda bo takie właśnie są zawsze najlepsze 😉
Składniki :
- 1/2 małej główki kapusty
- 10 pieczarek
- 2 małe cebule
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól , pieprz lub drobniutko siekane chilli do smaku
Kapustę szatkujemy drobno , sparzamy w misce , wrząca wodą przez około 5 minut , odcedzamy , odstawiamy do przestygnięcia . Pieczarki kroimy w plastry , a cebulę w piórka . Na patelni o wysokich brzegach ,rozgrzewamy masło , podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor . Dokładamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilę , żeby tak jak cebula złapały kolorek 😉 Na koniec kapusta i przyprawy . Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , aż kapusta zrobi się miękka i gotowa 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo . Świetna jako towarzystwo dla kotleta schabowego 😉 Smacznego !