Prosta sałatka „Karnawałowa”
Sałatka , jaka by nie była , zawsze zniknie z lodówki . Ta „karnawałowa” ,jest jak zawsze tworem chwili i zawartości spiżarki 😉 Sprawdziła się , więc zamieszczam . Łatwa w wykonaniu , doskonale zastąpi kolację , czy śniadanie albo lunch w pracy . Dodatek wędzonej papryki ,nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Trzeba tylko porządnie, odsączyć składniki, żeby sałatka nie pływała na drugi dzień . Uwielbiam sałatki 🙂
Składniki :
- 1 puszka kukurydzy
- kilka płatów papryki konserwowej ( około 4 – 5 szt )
- 1 puszka czerwonej fasoli w sosie własnym
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- duży ,pęczek szczypiorku razem z cebulką dymką
- 1 łyżka ,słodkiej ,wędzonej papryki ,mielonej
- 1 duża łyżka musztardy grillowej
- 1 łyżka majonezu
- sól , chilli do smaku
Fasolę , kukurydzę , odsączamy na sitku , przez około 30 minut ,aż całkowicie odciekną z zalewy . Paprykę konserwową , kroimy i także porządnie osuszamy, tym razem papierowym ręcznikiem . Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka , szczypiorek razem z posiekaną dymką , majonez ,musztardę , paprykę i chilli do smaku . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę ,żeby smaki się przeniknęły i możemy podawać 😉 Dość lekka i bardzo smaczna . Smacznego !